Browar kraftowy – jak produkować

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – jaki materiał użyć
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe jak zacząć
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych pośród napojów alkoholowych. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi momentami, specyficznym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku spotykamy tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że czasami ciężko jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc znaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś o piwie, jego sposobie produkcji, rodzajach, kosztach, klasie oraz istotności miejsca warzenia. Najbardziej popularne są oczywiśćie browary koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; najczęściej są to trunki o niższej randze oraz wartości, jako że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, staranniej produkowanym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa mówi jest to wersja piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są miłośnicy rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przetworzenia jest kluczowa. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów odróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone autonomcznie, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Dobre piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Samo warzenie zajmuje dość długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub otworzyć prywatny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to prawda, jednak warto mieć na uwadze, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji a a także uzyskania koncesji. Współcześnie dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkcja tego napoju na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak samo jak każde inne ma wiele gatunków zależnie od takich czynników jak klasa, struktura, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób przyporządkować do jednej kategorii, z tego powodu,że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych składników. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Maszyny rozlewnicze do piwa

 

Komentarze są wyłączone.